MEDIX, God. 22 Br. 119/120  •  Pregledni članak  •  Palijativna medicina HR ENG

Klinička prehrana u potpornom liječenju zloćudne bolestiClinical nutrition in the supportive treatment of malignant diseases

Željko Krznarić, Darija Vranešić Bender, Dina Ljubas Kelečić

Malnutricija kao sastavni dio sindroma tumorske anoreksije i kaheksije čest je problem u liječenju onkoloških bolesnika. Dijagnostika malnutricije provodi se jednostavnim kliničkim indeksima i praćenjem osnovnih antropometrijskih parametara. Klinička prehrana je značajna komponenta potpornoga liječenja onkoloških bolesnika u raznim stadijima bolesti. Sindrom tumorske kaheksije, odnosno prekaheksija, pojavljuje se i u najranijim stadijima bolesti. Enteralna prehrana (visokoproteinska, s povišenim unosom EPA-e, 2-2,2 g/dan) prvi je izbor pri primjeni nutritivne potpore u većine onkoloških bolesnika. Parenteralna prehrana indicirana je kada postoji potreba za nutritivnim liječenjem u bolesnika u kojih nije moguće primijeniti enteralnu prehranu. U provođenju nutritivnoga liječenja ili potpore, potrebno je voditi se osnovnim etičkim principima, što posebno dolazi do izražaja u palijativnoj skrbi. Multidisciplinarni pristup koji uključuje procjenu nutritivnog statusa i nutritivnu intervenciju uz brojne dodatne aspekte poput motrenja promjena teka, tjelovježbe te psihosocijalnih i psiholoških čimbenika, potreban je za adekvatno zbrinjavanje onkoloških bolesnika.

Ključne riječi:
klinička prehrana, nutritivni status, tumorska kaheksija, malnutricija

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju MEDIX, God. 22 Br. 119/120

Malnutrition as part of the syndrome of cancer anorexia and cachexia is a common problem in the treatment of cancer patients. Diagnosis of malnutrition is performed by simple clinical indexes and by monitoring basic anthropometric parameters. Clinical nutrition is an important component in the supportive treatment of cancer patients in different stages of disease. Syndrome of cancer cachexia, or pre-cachexia, appears also in the earliest stage of the disease. Enteral nutrition (high in protein, with an increased intake of EPA from 2 to 2.2 g / day) is the first choice in nutritional support for the majority of cancer patients. Parenteral nutrition is indicated when the enteral feeding is not tolerated. Implementation of nutritional treatment or support requires respect of basic ethical principles, which is particularly evident in palliative care. A multidisciplinary approach which involves assessing the nutritional status and nutritional intervention, along with numerous additional aspects such as monitoring changes in appetite, exercise and psychosocial and psychological factors, is required for adequate care for cancer patients.

Key words:
cancer cachexia; clinical nutrition; malnutrition; nutritional status