MEDIX, God. 20 Br. 109/110  •  Pregledni članak  •  Endokrinologija HR ENG

Jesu li uobičajeni prehrambeni standardi za makronutrijente odgovarajući i za dijabetičare?Are standard nutrition requirements of macronutrients appropriate for diabetics?

Saša Magaš

Broj oboljelih od šećerne bolesti, osobito tipa 2, u porastu je u cijelome svijetu. Prehrambene preporuke za oboljele danas su identične onima za zdravu populaciju (50% ugljikohidrata, 20% bjelančevina, 30% masti). Uzimanje malih količina alkohola (jedno ili dva pića na dan) ima povoljan utjecaj na prevenciju šećerne bolesti, kao i na prevenciju srčanožilnih događaja. Individualizacija liječenja i prehrane oboljelih od šećerne bolesti dopušta „slobodnu prehranu“, ali uz izračun ugljikohidratnih jedinica u pojedinom obroku. Unatoč pokušaju brojnih studija, čini se da ne postoji „idealna“ kombinacija makronutrijenata, a preporuke American Diabetes Association (ADA) podupiru i današnje hrvatske smjernice za liječenje šećerne bolesti tipa 2. Drugačiji omjer makronutrijenata u prehrani za dijabetičare mogao bi pridonijeti lakšoj kontroli tjelesne mase, a time i boljoj kontroli bolesti. U tome smislu najviše obećava prehrana s povećanim udjelom bjelančevina na račun ugljikohidrata te prehrana koja je bliža vegetarijanskim i veganskim principima. Također, izokalorična prehrana s manjim udjelom masti, uz istodobno veći udio bjelančevina i ugljikohidrata, u oboljelih od šećerne bolesti tipa 1, znatno povećava inzulinsku osjetljivost, bez utjecaja na kontrolu bolesti, ali s vjerojatnim posljedicama na količinu potrebnog inzulina. 

Ključne riječi:
omjer makronutrijenata; prehrambeni standardi za oboljele od šećerne bolesti; šećerna bolest tipa 2

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju MEDIX, God. 20 Br. 109/110

The number of people with diabetes, especially type 2 is increasing worldwide. Currently, the dietary recommendations for patients with diabetes are identical to those in the healthy population (50% carbohydrate, 20% protein, 30% fat). Consuming a small amount of alcohol (one or two drinks per day) has a beneficial effect on the prevention of diabetes, as well as the prevention of cardiovascular diseases. Individualized treatment and diet for patients with diabetes allows for “free diet”, but the amount of carbohydrates needs to be calculated in each meal. Despite the large number of studies conducted, it appears that an “ideal” combination of macronutrients does not exist. Nevertheless, the recommendations of the American Diabetes Association (ADA) are supported in the contemporary Croatian guidelines for the treatment of type 2 diabetes. A different ratio of macronutrients in the diabetic diet could contribute to easier weight management, and thus a better disease control. In this sense, the most favorable diet would be one with increased protein at the expense of carbohydrates, and a diet that is closer to vegetarian and vegan principles. Also, isocaloric diets that are low in fat and have a higher ratio of both carbohydrates and proteins, in patients with type 1 diabetes, significantly increase insulin sensitivity without affecting disease control, but probably have consequences on the amount of insulin needed.

Key words:
diabetes mellitus type 2; macronutrient ratio; nutrition standards for people suffering from diabetes mellitus