MEDIX, God. 15 Br. 80/81  •  Pregledni članak  •  Endokrinologija HR ENG

Izračun prehrane u terapiji šećerne bolestiNutrition calculation in diabetes management

Manja Prašek, Ana Jakir

Pravilna prehrana osoba sa šećernom bolešću jest oblik uravnotežene prehrane koja se bitno ne razlikuje od prehrane zdravih osoba. Riječ je o režimu prehrane koja se preporuča svima kako bi postigli i održali dobro zdravlje i spriječili razvoj kroničnih bolesti. Za oboljelog od šećerne bolesti pravilna je prehrana temelj liječenja, neovisno o propisanoj oralnoj ili inzulinskoj terapiji. Na porast glukoze u krvi najviše utječe količina ugljikohidrata u obroku pa je bolesnika potrebno naučiti prepoznavati i računati vrijednosti ugljikohidrata. Prema količini ugljikohidrata bolesnik može samostalno prilagoditi terapiju bolesti. Kvaliteta života bolesnika time se znatno popravlja, pa je i zadovoljstvo bolesnika načinom liječenja veće. No potrebno je uz redovnu samokontrolu i vođenje dnevnika prehrane punu pažnju posvetiti edukaciji bolesnika

Ključne riječi:
dijabetička dijeta; indeks tjelesne mase; hranjiva vrijednost; šećerna bolest

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju MEDIX, God. 15 Br. 80/81

Proper nutrition in patients with diabetes mellitus is a type of ballanced nutrition generally recommended to everyone who wants to reach and maintain good health and avoid chronic diseases. It is particularly recommended to patients with diabetes mellitus, because it is the cornerstone of diabetes management, regardless of the prescribed oral or insulin therapy. Carbohydrates affect blood sugar level unlike any other nutrients; therefore, patients should be able to estimate the carbohydrate content in their food and adjust the therapy accordingly. Proper nutrition habits result in improved quality of life and higher level of patient satisfaction. In addition to regular self-monitoring of blood glucose and keeping a diary, special attention should be paid to patient education.

Key words:
body mass index; diabetes mellitus; diabetic diet; nutritive value