MEDIX, God. 16 Br. 86  •  Pregledni članak  •  Dijetetika HR ENG

Intolerancija na histaminHistamine intolerance

Darija Vranešić Bender, Donatella Verbanac, Željko Krznarić

Intolerancija hrane je neimunološki posredovana, netoksična, neželjena reakcija na hranu. Termin intolerancija na histamin koristi se za opis simptoma kao što su proljev, hipotenzija, glavobolja, svrbež, te napadi vrućine, a javljaju se nakon ingestije hrane bogate histaminom, kao što su riba, vino, kobasice, kiseli kupus, sir i rajčice. Razina histamina u hrani ovisi o procesu dozrijevanja te stupnju svježine. Što se hrana dulje čuva i pušta da dozrijeva, to će biti i veći sadržaj histamina u toj hrani, a posljedično tome će i poteškoće za nekoga tko pati od preosjetljivosti i nepodnošljivosti hrane biti veće. Nadomjestak enzima diamin-oksidaze (DAO) predstavlja korisno rješenje za tegobe intolerancije. Namijenjen je osobama kojima je dijagnosticirana preosjetljivost na hranu koja nije posredovana reakcijom imunološkog sustava organizma. Radi se o klinički dokazanom dodatku prehrani koji regulira razinu histamina u tijelu, za razliku od antihistaminika, koji samo blokiraju aktivnost histamina. 

Ključne riječi:
diamin-oksidaza; dodaci prehrani; histamin; preosjetljivost na hranu

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju MEDIX, God. 16 Br. 86

Food intolerance is a non-immunologically mediated, non-toxic, adverse reaction to food. The expression histamine intolerance is used to describe symptoms including diarrhoea, hypotension, headache, itching and flushing, which occur after ingestion of histamine-rich food, such as fish, wine, sausages, sauerkraut, cheese and tomatoes. Levels of histamine in food depend on ripening process and freshness degree. The longer the food is stored and left to ripen, the higher the histamine content will be in the food. Consequently, people with food hypersensitivity or food intolerance will suffer more discomfort. Diamine oxidase (DAO) supplement is a useful solution to intolerance problems, as it is intended for patients diagnosed with food intolerance that is not mediated by immunological mechanisms. This food supplement is clinically verified and regulates histamine level in the body, as opposed to antihistamine agents, which act only by blocking histamine activity. 

Key words:
diamine-oxidase; dietary supplements; food hypersensitivity; histamine