MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Cochrane sustavni pregled  •  Dermatovenerologija HR ENG

Intervencije za liječenje dermatitisa povezanog s inkontinencijom u odraslih

Dermatitis povezan s inkontinencijom jedan je od najčešćih kožnih problema u osoba koje imaju inkontinenciju mokraće, stolice ili oboje. U praksi se primjenjuju isti proizvodi i postupci za sprječavanje i liječenje takvog dermatitisa.

Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda literature bio je procijeniti djelotvornost različitih proizvoda i postupaka za sprječavanje i liječenje dermatitisa povezanog s inkontinencijom u odraslih. Pretražena je literatura objavljena do rujna 2016. Uključeno je 13 kliničkih pokusa s ukupno 1295 ispitanika koji su patili od inkontinencije urina, stolice ili oboje te su bili smješteni u domovima za odrasle osobe ili hospitalizirani.

U 11 studija veličina uzorka bila je malena i ispitanici su praćeni kratko vrijeme. Studije su imale brojne metodološke probleme. Podaci nisu bili pogodni za zbirnu statističku analizu (metaanalizu) jer su u istraživanjima bili uključeni različiti ispitanici, proizvodi i postupci za kožu, ishodi i načini mjerenja rezultata. U devet istraživanja uspoređeni su različiti lokalni proizvodi za liječenje kože, uključujući i kombinacije proizvoda. U dva istraživanja ispitan je strukturirani postupak za njegu kože. U jednom istraživanju uspoređen je lokalni pripravak za kožu zajedno s učestalošću primjene pripravka. U jednom istraživanju analizirane su različite učestalosti primjene lokalnih pripravaka za kožu.

Dvije studije (dokazi niske do umjerene kvalitete) pokazuju da je uporaba sapuna i vode loš izbor za sprječavanje i liječenje dermatitisa povezanog s inkontinencijom. Prva studija pokazuje da je uporaba sredstva za čišćenje kože bolja nego uporaba sapuna i vode. Druga studija (dokazi umjerene kvalitete) pokazuje da je strukturirana njega kože, koja uključuje korištenje ručnika za pranje koji ima svojstva čišćenja, vlaženja i zaštite može biti djelotvornije od sapuna i vode.

Dokazi iz drugih istraživanja (sva su bila niske ili vrlo niske kvalitete) pokazuju da primjena proizvoda koji ostaju na koži (za vlaženje kože, zaštita za kožu ili njihova kombinacija) može biti djelotvorna.

Zaključno, o djelotvornosti proizvoda za sprječavanje i liječenje dermatitisa povezanog s inkontinencijom ima malo dokaza. U tu svrhu ne preporučuje se uporaba sapuna i vode. Primjena proizvoda koji ostaju na koži (i kožu vlaže, djeluju zaštitno ili imaju obje funkcije) i izbjegavanje sapuna čini se bolje nego izbjegavanje takvih proizvoda. Djelovanje takvih proizvoda koji ostaju na koži ovisi o kombinaciji sastojaka, formulaciji i načinu uporabe (količini proizvoda koja se primijeni). 

Beeckman D, Van Damme N, Schoonhoven L, Van Lancker A, Kottner J, Beele H, Gray M, Woodward S, Fader M, Van den Bussche K, Van Hecke A, De Meyer D, Verhaeghe S. Interventions for preventing and treating incontinence-associated dermatitis in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2016;11:CD011627.