MEDIX, God. 23 Br. 127/128  •  Osvrt na stručno događanje  •  Endokrinologija HR ENG

Hrvatski dijabetološki kongres i Dani dijabetologa – Kardiovaskularna istraživanja u dijabetologiji, hipoglikemija i personalizirana medicina

Ana Majić, Dario Rahelić

Od 11. do 14. svibnja 2017. u hotelu Laguna Parentium u Poreču održani su 6. hrvatski dijabetološki kongres i 80. dani dijabetologa. U predavanjima izlagača obuhvaćene su tri skupine tema: kardiovaskularne studije u dijabetologiji, hipoglikemija i personalizirana medicina. Kardiovaskularne studije u dijabetologiji su glavna tema svih međunarodnih kongresa te se i hrvatski svrstao u jedan od najvažnijih događaja u regiji. Među ostalim, više od 250 sudionika imalo je priliku poslušati predavanje prof. Nama H. Choa iz Južne Koreje, izabranog predsjednika Međunarodne dijabetičke federacije i glavnog autora Dijabetes atlasa.


 

Od 11. do 14. svibnja 2017. godine u hotelu Laguna Parentium u Poreču održana su dva događaja u organizaciji Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, 6. hrvatski dijabetološki kongres i jubilarni, 80. dani dijabetologa. Tijekom četiri dana prikazane su tri skupine tema: kardiovaskularne studije u dijabetologiji, hipoglikemija i personalizirana medicina.

Simpozij je otvoren predavanjem profesora Nama H. Choa iz Južne Koreje, izabranog predsjednika Međunarodne dijabetičke federacije za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Prema podacima 7. izdanja Dijabetes atlasa, 415 milijuna odraslih osoba u svijetu u dobi od 20 do 79 godina ima šećernu bolest, uključujući 193 milijuna osoba kojima još nije postavljena dijagnoza. Nadalje, prema podacima iz Dijabetes atlasa, procjenjuje se da 318 milijuna odraslih osoba ima oštećenu toleranciju glukoze, što predstavlja povećani rizik za razvoj šećerne bolesti. Ako se porast incidencije šećerne bolesti ne zaustavi, procjenjuje se da će 2040. godine 642 milijuna ljudi imati šećernu bolest, naglasio je prof. Cho. Posebno se osvrnuo na gestacijski dijabetes, često neprepoznati javnozdravstveni problem.

Više od 250 sudionika iz zemlje i inozemstva imalo je priliku poslušati predavanje profesora Nam H. Choa iz Južne Koreje, predsjednika Međunarodne dijabetičke federacije, autora 8. izdanja Dijabetes atlasa


Na kraju prvog dana uslijedilo je svečano otvorenje. Predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskoga liječničkog zbora doc. dr. sc. Dario Rahelić zahvalio je sudionicima na velikom odazivu, uz naglasak na sudjelovanju velikog broja predavača iz inozemstva.

Kardiovaskularne studije u dijabetologiji

Drugi dan kongresa otvoren je predavanjima o temi šećerna bolest i ramazan. Predavači su bili uvaženi liječnici Abdullah Bennakhi i Monira Alarouj iz Kuvajta te Abdulrazzaq Al Madani iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Religijska obveza svih pripadnika muslimanske vjere je post za vrijeme ramazana, devetog mjeseca islamskog kalendara. Post uključuje odricanje od hrane, pića, pušenja ili uzimanja lijekova (oralnih ili parenteralnih) svaki dan od izlaska do zalaska Sunca.

Prema podacima 7. izdanja Dijabetes atlasa, procjenjuje se da više od 148 milijuna muslimana ima šećernu bolest tipa 2. Stoga je Međunarodna dijabetička federacija u suradnji s Međunarodnim savezom dijabetes i ramazan 2016. godine izdala Smjernice za skrb o osobama sa šećernom bolešću u vrijeme ramazana. Svaka osoba sa šećernom bolešću koja posti u vrijeme ramazana trebala bi konzultirati svog liječnika kako bi se spriječile komplikacije poput hipoglikemije, hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze.

Prof. dr. sc. Abdulrazzaq Al Madani iz Ujedinjenih Arapskih Emirata održao je predavanje na temu šećerne bolesti i ramazana

Vodeći hrvatski stručnjaci iz područja dijabetologije kroz dva bloka predavanja iznijeli su podatke aktualnih kardiovaskularnih studija u dijabetologiji. Šećerna bolest je nezavisni rizični čimbenik za razvoj mikrovaskularnih i makrovaskularnih komplikacija, a glavne kardiovaskularne komplikacije šećerne bolesti su koronarna bolest, cerebrovaskularni inzult, zatajenje srca i bolest perifernih arterija. Nakon iskustva s lijekom rosiglitazonom, koji je bio povezan s klinički značajno povišenim rizikom od infarkta miokarda i rizikom smrti od kardiovaskularnih uzroka, uvedena je obveza procjene kardiovaskularne sigurnosti novih lijekova za liječenje šećerne bolesti, a poznavanje kardiovaskularnih studija postalo je nužnost svakog liječnika dijabetologa.

O povezanosti glukovarijabilnosti i hipoglikemije govorio je doc. dr. sc. Dario Rahelić

Dva su različita tipa studija za procjenu kardiovaskularnog rizika: studije efikasnosti, kojima se procjenjuje kardiovaskularni benefit lijeka i studije sigurnosti, kojima se procjenjuje kardiovaskularna sigurnost lijeka. Od velikog broja aktualnih kardiovaskularnih studija u dijabetologiji, u posljednje vrijeme osobito se ističu rezultati EMPA-REG OUTCOME i LEADER studije. Empagliflozin, lijek iz skupine SGLT-2 inhibitora, osim što smanjuje vrijednost glikiranog hemoglobina, smanjuje rizik nastanka kardiovaskularne smrti i broj hospitalizacija uzrokovan zatajenjem srca, istaknuto je u rezultatima studije. Liraglutid je također, u LEADER studiji, pokazao značajno smanjenje primarnog kompozitnog ishoda, čime se te dvije studije, na neki način, mogu smatrati revolucionarnim u modernoj dijabetologiji.

Hipoglikemija – najčešća komplikacija liječenja šećerne bolesti

Treći dan simpozija bio je posvećen hipoglikemiji, bilo kojoj vrijednosti glukoze u plazmi nižoj od 3,9 mmol/L (70 mg/dl) izmjerenoj glukometrom ili uređajem za kontinuirano mjerenje glukoze. 
Hipoglikemija je najčešća nuspojava inzulinskog liječenja, a osobe sa šećernom bolešću ističu hipoglikemiju, osobito noćnu, kao nuspojavu koje se najviše boje te stoga često predstavlja prepreku u postizanju ciljnih vrijednosti glikemije. Također, negativno utječe na kvalitetu života i troškove liječenja. Upravo novi lijekovi za liječenje šećerne bolesti teže postizanju dobre regulacije glikemije uz minimalni rizik od hipoglikemije. Hipoglikemija je vrlo često podcijenjen problem u medicini. Plaše je se i osobe oboljele od šećerne bolesti, ali i liječnici, svjesni da samo jedna epizoda teške hipoglikemije može biti fatalna.

Na kraju trećeg dana simpozija održana je poster-prezentacija. Nagrada za najbolji poster dodijeljena je Marinu Deškinu, dr. med., i Maji Marušić Marić, dr. med., iz Opće bolnice Bjelovar za poster „Indikator intenziviranja bazalne inzulinske terapije“.Treći dan simpozija zaključen je Izbornom skupštinom Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora. Za predsjednika društva ponovno je izabran doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med., iz Kliničke bolnice Dubrava, a za potpredsjednicu doc. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, dr. med., iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Odabrano je i pet članova Upravnog odbora.

Personalizirana medicina

Personalizirana medicina sve je rašireniji trend u liječenju šećerne bolesti. Glavna karakteristika takvog načina liječenja je prilagodba ciljeva liječenja i odabira terapije oboljeloj osobi, uzimajući u obzir životnu dob, trajanje bolesti, očekivano trajanje života, rizik od hipoglikemije, komorbiditete, razvijene komplikacije, kao i ostale čimbenike.

Sjajno predavanje „Personalizirana i regenerativna medicina: paradigmatski pomak u  zdravstvenoj zaštiti“ održao je prof. Dragan Primorac, jedan od najznačajnijih stručnjaka u području forenzične medicine, a u posljednje vrijeme i personalizirane i regenerativne medicine. Tijekom posljednjeg dana simpozija sudionicima su prezentirani načini liječenja specifičnih skupina oboljelih od šećerne bolesti. Prof. Larisa Danilova iz Bjelorusije prikazala je nove spoznaje u liječenju hiperglikemije u osoba oboljelih od šećerne bolesti. Prethodne znanstvene spoznaje naglašavale su važnost snižavanja glukoze u plazmi do normalnih vrijednosti s ciljem postizanja kardiovaskularnog benefita, dok prema novim spoznajama postizanje ciljnih vrijednosti glikemije ima izraženiji učinak na kontrolu rizika razvoja dijabetičke retinopatije, a smanjenje kardiovaskularnog rizika je tek umjereno.

 

Predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a doc. dr. sc. Dario Rahelić u društvu prof. dr. sc. Dragana Primorca, predsjednika International Affairs Committee of the American Academy of Science, i prof. dr. sc. Velimira Božikova, uvaženog dijabetologa, dugogodišnjeg predstojnika Klinike za unutarnje bolesti Kliničke bolnice Dubrava

Prof. Florian Toti iz Albanije u predavanju o hipoglikemiji naglasio je kod kojih skupina oboljelih valja biti posebno oprezan s ciljem sprečavanja neželjenog događaja. Trudnice, osobe s oštećenjem funkcije bubrega ili jetre, s gastroparezom te osobe liječene inzulinom posebno su osjetljive skupine za nastanak hipoglikemije.

 

Prof. dr. sc. Nam H. Cho iz Južne Koreje, novi predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije, u društvu uvaženih kolega; na slici slijeva: prof. Monira Alarouj (Kuvajt), prof. Tatjana Milenković (Makedonija), prof. Abdullah Bennakhi (Kuvajt), prof. Azra Bureković (Bosna i Hercegovina), prof. Abdulrazzaq Al Madani (UAR) i doc. Dario Rahelić (Hrvatska)

Nakon simpozija, novoizabrani predsjednik društva zahvalio je svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju, uz najavu 81. dana dijabetologa, koji će se održati u Splitu od 24. do 26. studenog 2017.