MEDIX, God. 25 Br. 139/140  •  Recenzija  •  Psihijatrija HR ENG

Ivan Urlić, Manuel González de Chávez:
„Grupna terapija za psihoze“


Izdavač: Medicinska naklada, Zagreb
Godina izdanja: 2019.
Format: 17 x 24 cm
Uvez: meki
Opseg: 200 stranica

 

Grupna terapija za pacijente sa psihotičnim iskustvima jedna je od najmanje poznatih među grupnim terapijama, ali i s najviše različitih pristupa. Knjiga „Grupna terapija za psihoze“ predstavlja spektar metoda, modela i settinga grupne terapije za psihoze i istražuje kontekst za taj način liječenja. Nudi međunarodnu perspektivu suvremenog spektra pristupa u tom području i brojnim situacijama skrbi, okruženja i institucija: od akutnih jedinica do terapijskih zajednica, rehabilitacijskih grupa, grupa samopomoći i grupa onih koji čuju glasove.

Djelo je podijeljeno na dva dijela: prvi dio obuhvaća povijest, evaluaciju i metodologiju istraživanja u grupnoj terapiji, terapijske čimbenike grupne psihoterapije za pacijente sa psihozom i organiziranje terapijske grupe za osobe sa psihotičnim iskustvima. U drugom dijelu iznose se specifični primjeri iz grupne psihoterapije: kada je grupna psihoterapija djelotvorna, transferne i kontratransferne značajke u psihološkom pristupu pacijentima sa psihozom, značajke grupne psihoterapije na akutnom psihijatrijskom odjelu, zatim karakteristike kratkotrajne i dugotrajne grupne psihoterapije u ambulantnim uvjetima za pacijente sa psihozom. Dalje se opisuje osjetljivo područje intimnosti, ljubavi i seksualnosti u psihodinamički vođenoj grupnoj psihoterapiji za pacijente sa psihozom, razmatraju se ontologija i fenomenologija sanjanja u psihozi te psihoedukacija kao specifična grupno-psihoterapijska intervencija za shizofrene pacijente. Opisani su i grupni rad u terapijskim zajednicama, razvoj i specifične značajke grupnoga psihoterapijskog liječenja u forenzičkim odjelima, grupe u službama za rane intervencije te grupna kognitivno-bihevioralna terapija za osobe sa psihotičnim iskustvom, višeobiteljske grupe i psihotični poremećaji.

U sklopu programa za oporavak i zdravlje zajednice opisana je vrijednost koterapijskog vođenja grupa za osobe sa psihozom, zatim grupe osoba koje čuju glasove te primjena grupe u art-terapijama. Taj sadržaj podijeljen je u 20 poglavlja, a sastavljen je od radova 38 autora iz deset zemalja Europe i Sjeverne Amerike.

U predgovoru, Brian Koehler sa Sveučilišta Columbia u New Yorku piše da su stoljećima ljudi preživljavali i napredovali udružujući se u skupine kako bi postigli prijeko potreban i/ili zadovoljavajući napredak u životu. Osjećaj izolacije može potkopati sposobnost vjerovanja drugima i jasnog mišljenja. Evolucija je ljude formirala da se osjećaju dobro i sigurno kad su povezani s drugima. Isključenost iz skupine ili zajednice može biti vrlo oštećujuća. Koehler zaključuje da knjiga predstavlja svečanost za one koji žele doživjeti draž dubine i širine pristupa grupnoj terapiji s osobama koje doživljavaju uznemirujuća psihotična stanja.

Brian Martindale, bivši predsjednik ISPS-a (engl. International Society for Psychological and Social Approaches to Psychosis), navodi da je najvažniji sadržaj terapijske grupe pronalaženje nade, posebno one da se može biti prihvaćen od drugih ljudi. Knjiga, usmjerena na grupe za one koji su iskusili psihozu, potaknut će nadu svakoga slobodoumnog čitatelja bez obzira na njegovo znanje ili iskustvo iz terapijskih grupa. Martindale vjeruje da će knjiga postati obvezno štivo i predmet rasprave za sve koji se obučavaju za rad u području mentalnog zdravlja.

Prof. dr. sc. Eduard Klain, psihijatar i trening-psihoanalitičar, iznosi da djelo obuhvaća najveći mogući broj grupnih pristupa psihozama iznesenih jednostavnim jezikom koji zrači humanošću i visokom profesionalnošću. Autori čitatelju donose najsuvremenije informacije u grupnoj terapiji za psihotične pacijente ilustrirane kliničkim primjerima.

Dr. sc. Ljiljana Milivojević, neuropsihijatar i trening-psihoanalitičar, navodi pak da je svako poglavlje inspirirano osobnim razumijevanjem autora, koji opisuju i raspravljaju o psihotičnim procesima u različitim kontekstima i na različitim razinama osobnog razumijevanja i procesa, prikazujući grupnu psihoterapiju pacijenata koji pate od psihoze na pristupačan i razumljiv način.

U epilogu o budućnosti grupne psihoterapije za osobe sa psihozom urednici i koautori knjige svjedoče o nastanku, širenju i konsolidaciji grupnih terapija za osobe sa psihozom tijekom cijelog stoljeća. Postojanje i razvoj psihoterapijskih programa sa psihotičnim pacijentima pokazatelj je kvalitete psihijatrijske skrbi u pojedinoj zemlji, regiji ili području, a autori se nadaju da će poslužiti kao poticaj onima koji se žele uključiti u praktično učenje u terapijskim grupama za psihotične pacijente. Svjedočimo tendenciji pozitivnog eklekticizma, što proizlazi iz različitih kliničkih iskustava i teorijskih prorada. U epilogu autori izražavaju nadu da će knjiga nadahnuti profesionalce koji se bave psihotičnim poremećajima na unapređenje prakse i istraživanja, a početnike na produbljivanje zanimanja za unutarnje svjetove i značenja simptoma ponašanja osoba koje pate od psihoze jer vjeruju u kreativnost utemeljenu i usavršenu na znanju.

Knjiga je publicirana i na engleskom i španjolskom jeziku. Predstavljena je potkraj studenog 2019. godine na kongresu u Madridu, a svaki sudionik je dobio primjerak knjige na španjolskom jeziku.

Prikaz knjige iz recenzija i predgovora prof. dr. sc. Eduarda Klaina, dr. sc. Ljiljane Milivojević, Briana Martindalea, Briana Koehlera i autora urednika