Grijani duhanski proizvodi: utjecaj na zdravlje

Autor: Sandra Morović
Sažetak:

Pušenje je čimbenik rizika za krvožilne bolesti i opće je prihvaćeno da šteti zdravlju. Pojavili su se grijani duhanski proizvodi, koji su odmah stekli status „zdravoga“ proizvoda. Je li to uspješan marketinški trik ili je industrija uistinu uspjela omogućiti zdravu ovisnost? Zdravstveni rizici pušenja dokumentirani su u brojnim istraživanjima, a stopa pušenja u razvijenim je zemljama znatno pala tijekom posljednjih 50 godina. Grijani duhanski proizvodi (engl. Heated Tobacco Products, HTP) pojavili su se na tržištu kao manje toksične alternative dosadašnjim duhanskim proizvodima. Proizvođači tvrde da su razine toksičnih spojeva znatno smanjene, što implicira da je udisanje tog aerosola manje štetno u usporedbi s klasičnim cigaretama. Iako su tvrdnje o smanjenoj razini toksičnih spojeva za neke od proizvoda potvrđene od američkih i njemačkih regulatora, za procjenu zdravstvenih rizika potrebno je obraditi integrirane podatke istraživanja koja obuhvaćaju klinička istraživanja i epidemiološke podatke. Dostupni podatci još nisu dovoljni za pouzdanu procjenu ili prepoznavanje navodno smanjenih zdravstvenih rizika.

Ključne riječi:
emisija toksičnih tvari; duhanski dim; grijani duhanski proizvodi; procjena rizika; zdravstveni rizik

OGLAS


OGLASI