MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Cochrane sustavni pregled  •  Onkologija HR ENG

Fulvestrant je djelotvoran za metastatski karcinom dojke osjetljiv na hormone

Lijek fulvestrant je selektivni snižavatelj estrogenskih receptora (SERD) koji djeluje blokiranjem proliferacije karcinomskih stanica dojke. To je djelotvorna endokrina terapija za žene s uznapredovalim karcinomom dojke koji je osjetljiv na hormone. Cilj takve terapije je ublažiti simptome, poboljšati kvalitetu života i produljiti vrijeme preživljenja.

U ovom Cochrane sustavnom pregledu analizirana je djelotvornost i sigurnost fulvestranta za liječenje lokalno uznapredovalog ili metastatskog karcinoma dojke u postmenopauzalnih žena u usporedbi s drugim standardnim endokrinim lijekovima. Pretražena je literatura dostupna do srpnja 2015. godine i u sustavni pregled je uključeno devet istraživanja s ukupno 4514 žena.

Ukupni rezultati za primarni ishod preživljenja bez napredovanja bolesti ukazuje da su žene koje su primale fulvestrant imale barem jednake rezultate kao žene iz kontrolne skupine. U jednoj visoko kvalitetnoj studiji ispitan je fulvestrant, u dozi koja je trenutno odobrena i sada standardna od 500 mg, u usporedbi s anastrozolom; žene liječenje fulvestrantom od 500 mg imale su bolje rezultate nego one koje su primale anastrozol. Nije bilo razlike između fulvestranta i kontrolnih terapija u stopi klinički korisnih učinaka ili u ukupnom preživljenju. Nije bilo razlike u vazomotornoj toksičnosti, atrtralgiji i ginekološkim štetnim učincima. Četiri studije opisale su podatke za kvalitetu života i niti jedna nije pokazala da ima razlike između fulvestranta i kontrolne skupine, iako specifični podaci nisu prikazani.

Zaključno, za žene u menopauzi koje imaju uznapredovali karcinom dojke osjetljiv na hormone fulvestrant je barem jednako učinkovit i siguran kao usporedne endokrine terapije ispitane u uključenim studijama. Međutim, fulvestrant može biti potencijalno djelotvorniji kad se daje u dozi od 500 mg, ali je ta viša doza ispitana u samo jednoj od devet uključenih studija. Nije utvrđena prednost kombinirane terapije, a fulvestrant je bio jednako djelotvoran kao kombinirana terapija i kao prva i kao druga linija liječenja. Ovaj sustavni pregled pokazuje da je fulvestrant sigurna i djelotvorna sustavna terapija koja se može smatrati vrijednom terapijskom mogućnošću u slijedu terapija za postmenopauzalne žene koje imaju uznapredovali karcinom dojke osjetljiv na hormone.

 

Lee CI, Goodwin A, Wilcken N. Fulvestrant for hormone-sensitive metastatic breast cancer. Cochrane Database Syst Rev. 2017;1:CD011093.