MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Cochrane sustavni pregled  •  Urologija HR ENG

Električna stimulacija pomoću neimplantiranih elektroda obećavajuća je terapija za pretjerano aktivan mokraćni mjehur

Za liječenje pretjerano aktivnog mokraćnog mjehura (engl. overactive bladder, OAB) postoji više mogućnosti liječenja, uključujući električnu stimulaciju (ES) s neimplantiranim uređajima, konzervativno liječenje i lijekove. Cilj ES-a pomoću elektroda koje nisu implantirane je zaustaviti kontrakcije mišića detruzora i potencijalno smanjiti učestalost i hitnost mokrenja.

U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature pretražena je literatura objavljena do prosinca 2015. i uključena su 63 randomizirana kontrolirana pokusa (s ukupno 4424 ispitanika) u kojima je ispitana djelotvornost ES-a s neimplantiranim elektrodama za liječenje OAB-a.

Kad je analizirana percepcija poboljšanja simptoma OAB-a, pronađeni su dokazi umjerene kvalitete koji pokazuju da je ES bolji nego vježbanje mišića dna zdjelice i liječenje lijekovima, ali nije bilo jasno je li ES bolji od placeba za urgentnu urinarnu inkontinenciju (UUI). Lijekovi koji su uključeni u kliničke pokuse bili su estrogenska krema, oksibutinin, propantelin bromid, solifenacin sukcinat, terodilin, tolterodin i trospium klorid.

Dokazi niske i vrlo niske kvalitete ukazuju da nema dokaza o razlici u percepciji poboljšanja UUI-a kad se usporedi ES s vježbanjem mišića dna zdjelice, s povratnom spregom (engl. biofeedback) ili bez nje.

Dokazi niske kvalitete pokazuju da je veća vjerojatnost poboljšanja simptoma OAB-a nakon liječenja električnom stimulacijom nego nikakvim aktivnim liječenjem.

Dokazi niske kvalitete ukazuju da je bolja kombinacija ES-a i vježbanja mišića dna zdjelice nego samo takvo vježbanje; ispitanici koji su liječeni kombinacijom duplo češće su opisivali poboljšanje UUI-a.

Nije pronađena razlika u intervencijama po pitanju kvalitete života. Dokazi iz jednog malog istraživanja ukazuju da je ES bolji od vježbanja mišića dna zdjelice po pitanju kvalitete života vezane za OAB.

Nakon liječenja ES-om zabilježeno je manje nuspojava nego kad su primijenjeni lijekovi tolterodin i oksibutinin. Nije jasno ima li razlike u riziku od nuspojava između različitih vrsta ES-a. Također, nije nađeno dovoljno dokaza za usporedbu različitih vrsta ES-a, niti informacija o tome da li korisni učinci ES-a prestaju nakon što završi razdoblje aktivnog liječenja.

Zaključno, ES je obećavajuća terapija za liječenje OAB-a, a moguće je da uključivanje ES-a drugim vrstama terapije može biti korisno. Zbog niske kvalitete dokaza poželjna su nova istraživanja na ovu temu. 

Stewart F, Gameiro LF, El Dib R, Gameiro MO, Kapoor A, Amaro JL. Electrical stimulation with non-implanted electrodes for overactive bladder in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2016;12:CD010098.