MEDIX, God. 23 Br. 126 • Novost • Gastroenterologija HR
ENG
Dijagnostika i liječenje celijakije i preosjetljivosti na gluten
U eri smo popularizacije ishrane koja isključuje gluten, bez jasnog razloga, a sa svrhom gubitka tjelesne mase i/ili postizanja bolje kondicije te liječenja raznih simptoma. Za sve one koji liječe bolesnike koji su zaista oboljeli od celijakije i/ili preosjetljivosti na gluten, zanimljivo je pročitati trenutačna saznanja u svezi probira, dijagnostike i liječenja autorice M. M. Leonard i suradnika, objavljena u časopisu JAMA on-line 15. kolovoza 2017.
Prevalencija poremećaja povezanih s glutenom je u porastu, pa su celijakija i preosjetljivost na gluten bez prisustva celijakije već uobičajeni. Celijakija je glutenom uzrokovana i imunološki posredovana enteropatija obilježena specifičnim genotipom (HLA-DQ2 i HLA-DQ8 geni) i antitijelima. Iako je upalni proces usmjeren na mukozu crijeva, bolesnici mogu imati gastrointestinalne simptome, simptome i znakove izvan crijeva, ali i oboje, što govori u prilog sistemske bolesti. Preosjetljivost na gluten bez prisustva celijakije povezana je s uzimanjem namirnica koje sadrže gluten, uz prestanak simptoma nakon njihovog izuzimanja. Zbog kliničkih varijacija i odsustva validiranih biobiljega na ne-celijakičnu preosjetljivost na gluten, teško je odrediti prevalenciju i postaviti dijagnozu.
|
GULIVER IMAGE / GETTY IMAGES Probir na celijakiju neophodno je provesti prije uvođenja bezglutenske prehrane |
Trajna medicinska izobrazba
Čitajte Medix, informirajte se, rješavajte test znanja i prikupljajte bodove za obnovu liječničke licence.
Trenutno su aktivni testovi iz:
Medix br. 143 do 21. prosinca 2020. i
Medix br. 144/145 do 15. veljače 2021.