MEDIX, God. 23 Br. 127/128  •  Osvrt na stručno događanje  •  Javno zdravstvo HR ENG

Devedeseta obljetnica osnutka Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ - Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike

Duško Popović

Skup je organizirala Škola narodnog zdravlja u suradnji s Ministarstvom zdravstva RH i Razredom za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a održan je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, čiji je predsjednik Andrej Plenković uvodno govoreći naglasio izuzetnu ulogu ŠNZ-a i višegodišnje značenje u zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, ali i edukaciji generacija studenata. U sklopu obljetnice održani su panel-diskusija i niz radionica, a sudionici su mogli pogledati i dokumentarni film „Devedeset godina Štampara“ te dvije izložbe. Svečano obilježavanje devedesete obljetnice završeno je javnozdravstvenim forumom.


 

Stručno znanstvenim skupom „Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike“ održanim u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ (ŠNZ) 3. listopada 2017. godine svečano je obilježena devedeseta obljetnica osnivanja ŠNZ-a Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Školu narodnog zdravlja utemeljio je 4. rujna 1926. godine dr. Andrija Štampar, uz pomoć Rockefellerove fundacije, kao ogranak zajedničke ustanove pod imenom Higijenski zavod sa Školom narodnog zdravlja u Zagrebu, kojoj su bili pridruženi i primjerice Institut za socijalnu medicinu, Epidemiološki zavod s Bakteriološkoserološkim, Kemijskim, Antirabičnim i Odjeljenjem za cijepljenje protiv boginja, odnosno Kužnom bolnicom. Od 3. listopada 1927. Škola narodnog zdravlja nalazi se u Rockefellerovoj 4.

Važna uloga u prosvjećivanju i provođenju javnozdravstvenih akcija

Škola je tijekom proteklih devedeset godina imala važnu ulogu u prosvjećivanju stanovništva i provođenju različitih javnozdravstvenih akcija, a između ostaloga organizirala je izvođenje asanacijskih radova u turopoljskom selu Mraclin, higijensko-domaćinske tečajeve, sudjelovala u osnivanju Seljačkog sveučilišta, provodila zdravstveno prosvjećivanje putem javnih predavanja, izložaba, plakata, brošura i filmova (u ŠNZ-u je tridesetih godina prošloga stoljeća snimljeno stotinjak dokumentarnih, igranih, animiranih i namjenskih filmova, za koje se pretpostavlja da ih je vidjelo čak 25,000.000 ljudi!), obrađivala vitalne statističke podatke i informacije o zdravstvenom stanju stanovništva, ali i proizvodila cjepiva i serume. Valja naglasiti da je Odjel za proizvodnju bioloških proizvoda 1936. godine uspješno proizveo domaći lijek protiv sifilisa Neofenarzan, a 1938. Inzulin Zagreb.

 

Stručno znanstvenim skupom "Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike" svečano je obilježena devedeseta obljetnica osnivanja ŠNZ-a MEF-a u Zagrebu

 

ŠNZ je bio i izdavač popularnih knjiga među kojima su najznačajnije čitanke o zdravlju. Higijenski je zavod obnovljen 1945. godine, a Škola narodnog zdravlja je od 1947. u sastavu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb te danas nosi ime svog osnivača.

Niz radionica

Skup „Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike“ organizirala je Škola narodnog zdravlja u suradnji s Ministarstvom zdravstva RH i Razredom za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a održan je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, čiji je predsjednik Andrej Plenković uvodno govoreći naglasio njenu izuzetnu ulogu i višegodišnje značenje u zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, ali i edukaciji generacija studenata.

O devedeset godina Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ govorila je vršiteljica dužnosti ravnateljice prof. dr. Mirjana Kujundžić Tiljak, a o ulozi Medicinskog fakulteta, koji ove godine obilježava stotu obljetnicu postojanja, kao obrazovne, znanstvene i stručne ustanove u Hrvatskoj, njegov dekan, prof. dr. Marijan Klarica. Odnos znanosti i liječničke profesije predstavio je akademik Zvonko Kusić, a o temi javnozdravstvenih sustava u Europi i svijetu te značenju ŠNZ-a govorila je dr. Anne S. Johansen iz Svjetske zdravstvene organizacije. Ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić istaknuo je važnost osiguranja dostupnosti i kvalitete zdravstvenog sustava i njegovu održivost.

 

O devedeset godina Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" govorila je vršiteljica dužnosti ravnateljice prof. dr. Mirjana Kujundžić Tiljak


 

O izazovima i mogućnostima sustava zdravstva Republike  Hrvatske raspravljalo se na panel-diskusiji, čiji su uvodničari bili predstavnici tri generacije štamparovaca: prof. emeritus Silvije Vuletić, prof. dr. Selma Šogorić i Danko Relić, dr. med., a panelisti prof. dr. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ines Strenja-Linić, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, prof. dr. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, dr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore i doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Održan je i niz radionica: o planiranju za zdravlje na lokalnoj i nacionalnoj razini, koju su vodili prof. John Middleton, predsjednik FPH, The Royal Colleges of Physicians of the United Kingdom, Faculty of Public Health, London, dr. Brian Robie, CDC Center for Global Health, Atlanta, SAD, prof. emeritus Silvije Vuletić i prof. dr. Selma Šogorić, ŠNZ; o dobroj praksi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – zalogu za budućnost, koju je vodila doc. dr. Venija Cerovečki, a održana je u organizaciji katedri za obiteljsku medicinu medicinskih fakulteta iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka; o praćenju razvoja djeteta, čije su voditeljice bile prof. dr. Aida Mujkić i prof. dr. Vlatka Mejaški-Bošnjak; o registru za rak: mogućnostima korištenja podataka i promjenama u načinu prikupljanja, pod vodstvom dr. sc. Marija Šekerije; radionica nazvana Spasimo život na vrijeme – osnovno održavanje života i automatska vanjska defibrilacija, koju je vodila doc. dr. Neda Pjevač; dvostruka radionica o preventivnim postupcima u dentalnoj medicini, odnosno o suvremenim aspektima prevencije bolesti zuba, o kojima je izvijestio prof. dr. Hrvoje Jurić, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu; te radionica o ranom otkrivanju karcinoma usne šupljine, o čemu je govorio prof. dr. Ivan Alajbeg, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. O radu Studentske sekcije za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, odnosno o javnozdravstvenim projektima NP Živjeti zdravo – komponenta Zdravi parkovi: Uloga studenata, Javnozdravstveni projekt: Zdravi mozak za zdravu Hrvatsku te Rehumanizacija i reestetizacija bolničkog prostora – umjetnost kao terapija, govorili voditelji Lea Ledinsky, Filip Đerke, Luka Filipović-Grčić, Sandro Gašpar i Melinda Šefčić, a otvorena je i izložba javnozdravstvenih infografika.

„Fenomenologija profesije javno zdravstvo“

Prikazan je i dokumentarni film „Devedeset godina Štampara“, koji su snimili učenici Osnovne škole Rudeš, Zagreb, polaznici radionice za dokumentarni film na sedmom Dječjem filmskom kampu, odnosno jedanaestom susretu Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, koji je ove godine održan u Školi narodnog zdravlja. Sudionici i gosti na svečanosti mogli su vidjeti i dvije izložbe, u knjižnici ŠNZ-a „Djela Andrija Štampara i izdanja Škole narodnog zdravlja“ te u Laboratoriju za ispitivanje voda i balneoklimatologiju „Ostavština Tehničkog odjeljenja“. Svečano obilježavanje devedesete obljetnice završeno je javnozdravstvenim forumom, koji su vodili prof. dr. Stjepan Orešković, doc. dr. Aleksandar Džakula i Maja Lang Morović, prof. rehabilitator, u sklopu koga je promovirana knjiga „Fenomenologija profesije javno zdravstvo“, čiji su urednici Silvije Vuletić, Josipa Kern, Aleksandar Džakula, Maja Lang Morović i Maja Miloš.