MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Osvrt  •  Javno zdravstvo HR ENG

Dan liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj

Mario Mašić

Problem odlaska liječnika iz Hrvatske na rad u inozemstvo, s naglaskom na mlade liječnike, detektiran je višestruko u različitim diskusijama. Krajnji zaključak je da liječnici ne odlaze zbog financijskog komfora, već zbog radnih uvjeta, radne okoline te mogućnosti napredovanja. Organizacijom Dana liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj, Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu želi omogućiti uvid budućim i sadašnjim liječnicima u raspoložive mogućnosti u Hrvatskoj te potaknuti sve dionike zdravstvene zaštite na konstruktivan dijalog o stvaranju pozitivne klime za zdravstvene djelatnike, a sve u cilju očuvanja struke, smanjenja odlaska liječnika i drugih djelatnika iz Hrvatske te očuvanja zdravstvene zaštite sugrađana.

Posljednjih godina, pogotovo od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sve više se govori o odlasku mladog, visokoobrazovanog kadra iz naše zemlje. Problem nije specifičan samo za područje biomedicine, već prožima svako zanimanje u Hrvatskoj. No, s obzirom na deficit liječnika u Hrvatskoj, dugogodišnje obrazovanje koje se ne proteže samo kroz studij već i kroz specijalističko usavršavanje i specifičnost zanimanja, odlazak svakog liječnika ima utjecaj na društvo u kojemu živimo.

Problem odlaska liječnika, s naglaskom na mlade liječnike, detektiran je višestruko u različitim diskusijama: zaključak je da liječnici ne odlaze zbog financijskog komfora, već zbog radnih uvjeta, radne okoline te mogućnosti napredovanja. Odlaze jer kao deficitarna struka ne mogu pronaći posao nakon završetka pripravničkog staža za doktore medicine, a koji traje punih pet mjeseci tijekom kojih diplomirani doktor medicine treba integrirati znanja stečena u šest godina fakultetskog obrazovanja kako bi se pripremio za prvi posao koji ga čeka u ambulanti hitne ili obiteljske medicine.

Sve navedeno prepoznali su voditelji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te se odlučili organizirati Dane liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj, što je reakcija na događanja i sajmove koji potiču liječnike, medicinske sestre i ostale da profesionalnu karijeru ostvare u drugim zemljama.

Budućnost mladih liječnika – postoji li perspektiva?

Dan liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj organiziran je 10. lipnja 2016. godine u prostorima dekanata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Važnost projekta prepoznali su i organizacijski pomogli Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska liječnička komora te Hrvatski liječnički zbor.

Program Dana liječničkih karijera počeo je okruglim stolom „Budućnost mladih liječnika – postoji li perspektiva?“, središnjim događajem skupa jer jedino njegovi sudionici mogu donijeti odluke koje će promijeniti zdravstvenu politiku, a posljedično i zdravstveni sustav, na bolje. U radu okruglog stola sudjelovali su dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijan Klarica, pomoćnica ministra zdravlja dr. sc. Delfa Radić Krišto, zamjenica ravnatelja HZZOa Vesna Laušin, predsjednik Hrvatske liječničke komore mr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić, uz moderiranje prof. dr. sc. Veljka Đorđevića. Nakon okruglog stola ostalo je nejasno hoće li doći do promjene jer su problemi samo detektirani, no bez konkretnih rješenja koja će donijeti bolju budućnost i vratiti perspektivu mladima za ostanak u Hrvatskoj.

Uslijedio je modul „Završavam medicinu – a što sad?“, koji je počeo izlaganjem mladih liječnika Danka Relića i Marija Mašića uime Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu. Relić i Mašić predstavili su rezultate do sada provedenih upitnika i istraživanja Centra. Studenti i mladi liječnici imali su priliku saznati koje su njihove karijerne opcije nakon studija medicine. Od dekana prof. Klarice mogli su čuti na koji način ostati pri Medicinskom fakultetu, dok ih je Marija Pederin iz Ministarstva zdravstva izvijestila hoće li se raspisivati specijalizacije u Hrvatskoj. Svakako treba napomenuti da je predavanje mladog liječnika Jakova Ivkovića, kao predstavnika Hrvatskog društva mladih liječnika HLZ-a, motiviralo mnoge prisutne studente i mlade liječnike na angažman za ostvarenje svojih prava u društvu.

Što Hrvatska nudi mladom liječniku

Tijekom modula „Što Hrvatska nudi mladom liječniku“ nazočni su se mogli uvjeriti u pozitivne primjere uspješnog poslovanja i visokog standarda liječenja u Hrvatskoj na primjeru Rovinjske bolnice, o čemu je govorio dr. sc. Marinko Rade, te zaposlenja u oružanim snagama RH, o čemu su izvijestili mladi liječnici Iris Žunić i Krešimir Crljenko. Moglo se čuti i o važnosti udruživanja za ostvarivanje liječničkih prava, struke od posebnoga nacionalnog interesa, kako ju je nazvao mladi liječnik Ivan Vukoja, koji je predstavljao Hrvatsku udrugu bolničkih liječnika. Najviše pitanja postavljeno je na predavanju Mirana Cvitkovića i mr. sc. Ante Klarića o liječničkoj pogrešci, tijekom koga su se predavači osvrnuli na kaznenopravnu odgovornost liječnika.

Dr. sc. Miroslav Hanževački prisutnima je približio funkcioniranje doma zdravlja u 21. stoljeću, a prof. dr. sc. Stjepan Orešković ih je upoznao s alatima i vještinama za upravljanje karijerom liječnika.

Vrlo zanimljive, korisne i dobro posjećene radionice održali su doc. dr. sc. Robert Likić o pisanju i objavljivanu znanstvenih i stručnih radova, doc. dr. sc. Venija Cerovečki Nekić o pravilnom ispunjavanju specijalizantske knjižice te Dina Vrkić o suvremenom pristupu društvenim mrežama kao alatu u službi liječnika. U zadnjem dijelu programa iznesene su zanimljivosti o glavnim specijalističkim programima, specifičnostima pojedinih specijalizacija, motivaciji te uobičajenom danu specijalista. Tijekom pauza studenti su mogli doznati više o bolnicama koje na različite načine potiču zapošljavanje; među njima su bile Klinika za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ u Zagrebu, OB Bjelovar, OB Koprivnica, OŽB Vukovar, Klinika za dječje bolesti Zagreb te Dom zdravlja Zagreb Centar i Zapad.

Organizacija navedenog događaja potrebna je Hrvatskoj, pa makar i na jednogodišnjoj razini, kako bi se barem jedan dan konstruktivno razgovaralo o liječničkoj struci, koja bi trebala postati struka od posebnog nacionalnog interesa. U prilog tome ide činjenica da je na Danu liječničkih karijera sudjelovalo više od 500 liječnika različitih profila te još njih 700 pratilo događaj putem live streaminga. Iduće, dvodnevno izdanje Dana liječničkih karijera održat će se na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 9 . i 10. lipnja 2017.