MEDIX, God. 26 Br. 144/145  •  Pregledni članak  •  Obiteljska medicina HR ENG

Crijevna mikrobiota i disbiozaGut microbiota and dysbiosis

Nina Bašić-Marković, Roberta Marković

Mikrobiota je skup svih mikroorganizama koji su povezani s brojnim tkivima: kožom, dišnim i probavnim sustavom te vaginalnim traktom. Disbioza je promjena normalne ravnoteže mikrobiote koja smanjuje apsorpcijski kapacitet hranjivih tvari i uzrokuje nedostatak vitamin te je povezana s gastrointestinalnim i ekstraintestinalnim bolestima. Prije više od jednog stoljeća započinje era primjene probiotika. Naziv probiotik trebao bi biti rezerviran isključivo za mikroorganizme koji potencijalno pridonose ljudskom zdravlju. Soj probiotika identificiran je rodom, vrstom, podvrstom i alfanumeričkom oznakom. Neki sojevi imaju sposobnost utjecati na neurološke, imunološke i antimikrobne aktivnosti. Prebiotici su selektivno fermentirani sastojci ugljikohidrata koji uzrokuju specifične promjene u sustavu i/ili aktivnosti gastrointestinalne mikroboite te tako doprinose zdravlju domaćina. Proizvod koji sadrži probiotike i prebiotike naziva se sinbiotik.

Ključne riječi:
mikrobiota; disbioza; probiotik; prebiotic; sinbiotik

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju MEDIX, God. 26 Br. 144/145

Microbioma is a group of all microorganisms associated with several tissues: skin, respiratory, gastrointestinal and vaginal tract. Disbiosis is a change in normal microbiota balance which reduces the nutrients absorption capacity and causes vitamin deficiency. Disbiosis is associated with a number of gastrointestinal as well as extraintestinal diseases. The era of probiotics began over a century ago. The term probiotic should be reserved only for microorganisms that potentially benefit the human health. A probiotic strain is identified by the genus, species, subspecies and an alphanumeric designation that identifies a specific strain. Some strains will have unique properties that may account for certain neurological, immunological and antimicrobial activities. Prebiotics are selectively fermented substances of carbohydrates that cause specific changes in the system and/or activity of the gut microbiota and contribute to the halth of the host. A product that contains probiotics and prebiotics is called a synbiotic.

Key words:
mikrobiota; disbioza; probiotik; prebiotic; sinbiotik