Bioslični lijekovi – prednosti za pacijente i zdravstveni sustav

Bioslični lijekovi pružaju nepobitne prednosti za zdravstveni sustav – od veće dostupnosti biološke terapije oboljelima, do alokacije sredstava u nove terapijske opcije, bolju dijagnostiku i zdravstvenu skrb u cjelini. S obzirom na sve veću potrošnju biološke terapije, kako globalno tako i u Hrvatskoj, multidisciplinarni tim liječnika i predstavnika udruga pacijenata uputio je javnosti poruku složne potpore primjeni biosličnih lijekova kao učinkovite i sigurne terapijske opcije, naglasivši da svi sudionici zdravstvenog sustava imaju društvenu odgovornost iskoristiti potencijal biosličnih lijekova kako bi najveću dobrobit mogli osjetiti upravo pacijenti.


 

OGLAS


Farmaceutska tvrtka Sandoz 20. rujna 2018. godine u Novinarskom domu u Zagrebu organizirala je konferenciju za novinare na temu „Bioslični lijekovi – prednosti za pacijente i zdravstveni sustav“. Naglasak skupa bio je na stručnome mišljenju multidisciplinarnog tima koji se bavi biološkom terapijom, kao i na mišljenju predstavnika udruge pacijenata. Biološki lijekovi donijeli su revoluciju u liječenju brojnih, po život opasnih i onesposobljavajućih bolesti, poput karcinoma i imunoloških bolesti. Kako revolucionarne terapije često dolaze uz poveću cijenu, cijena bioloških lijekova je otprilike 20 i više puta veća u usporedbi s onom klasičnih lijekova, što znači da i sve veća primjena bioloških lijekova neizbježno povećava troškove zdravstvene skrbi.

„Najvažnije ograničenje za biološke lijekove u reumatološkim bolestima je činjenica da prvih 12 mjeseci trošak liječenja ide na teret bolnice. Zbog ograničenih sredstava neposredno nakon dijagnoze u bolesnika ne možemo odmah početi liječenje biološkim lijekom“, naglasio je tom prilikom prof. dr. sc. Simeon Grazio, reumatolog iz KBC-a „Sestre milosrdnice“.

 

O dostupnosti biološke terapije govorili su prof. dr. sc. Simeon Grazio, prof. dr. sc. Iveta Merćep, prof. dr. sc. Željko Krznarić, gđa. Ljiljana Vukota, prof. dr. sc. Ostojić Kolonić i doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić

Doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, internistički onkolog KBC-a Zagreb, istaknula je da je suportivno liječenje često zanemareno zbog opterećenja bolničkog proračuna te je percepcija kako je samo specifično sustavno onkološko liječenje bitno za klinički ishod. Dodala je da se zbog velikih farmakoekonomskih opterećenja u onkologiji nerijetko kasni sa stavljanjem lijeka na pozitivnu listu osiguravatelja kao i s dodavanjem novih indikacija već postojećim biološkim lijekovima.

Do 2020. godine predviđa se da će potrošnja za biološku terapiju premašiti 100 milijardi dolara, odnosno da će se 27% svjetske potrošnje na lijekove izdvajati upravo za biološku terapiju.

„U Hrvatskoj se trenutačno samo za jedan biološki lijek dnevno izdvaja oko 220.000 kuna“, istaknula je prof. dr. sc. Iveta Merćep, klinički farmakolog i predsjednica povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb.

Prof. dr. sc. Slobodanka Ostojić Kolonić, hematolog iz KB-a Merkur, mišljenja je da su bioslični lijekovi jedno od rješenja. „Hematoonkološki pacijenti u Hrvatskoj imaju dostupnu svu biološku terapiju, no bioslični lijekovi otvaraju vrata razvoju i primjeni novih lijekova“, rekla je prof. dr. sc. Ostojić Kolonić.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, koji ima bogato iskustvo u primjeni biosličnih lijekova kod upalnih bolesti crijeva, naveo je kako zastupljenost dostupnih biosličnih lijekova na njegovom odjelu iznosi 74%, čime je odjel gastroenterologije KBC-a Zagreb predvodnik u zastupljenosti biosličnih lijekova u Hrvatskoj.

 

Prof. dr. sc. Željko Krznarić naveo je kako zastupljenost biosličnih lijekova na njegovom odjelu iznosi 74%, čime je odjel gastroenterologije KBC-a Zagreb predvodnik u zastupljenosti biosličnih lijekova u Hrvatskoj

„Kao sudionici zdravstvenog sustava imamo društvenu odgovornost iskoristiti potencijal bioslične terapije kako bi najveću dobrobit mogli osjetiti pacijenti. Biosličnim lijekovima utječemo na poboljšanje dostupnosti visokokvalitetne biološke terapije, ali i pridonosimo stabilnosti i dugoročnoj održivosti hrvatskog zdravstvenog sustava“, istaknula je Ljiljana Vukota, glavna tajnica udruge pacijenata „Sve za nju“. Dodala je da su bioslični lijekovi apsolutno dobro došli te da pacijenti podupiru njihovu primjenu kao učinkovitu i sigurnu terapijsku opciju.