MEDIX, God. 26 Br. 141  •  Stručni članak  •  Gastroenterologija HR ENG

50. godišnjica Europske asocijacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju

U Padovi je od 6. do 8. ožujka 2020. održan XXXI. simpozij Asocijacije Roberto Farini za istraživanja u gastroenterologiji, u sklopu koga je održan i jubilarni EAGEN poslijediplomski program (Symposium Aassociazione Roberto Farini per la Ricerca Gastroenterologica & EAGEN Postgraduate Course) u povodu proslave 50. godišnjice postojanja EAGEN-a (engl. European Association of Gastroenterology and Nutrition). 


 

EAGEN je temeljna europska gastroenterološka organizacija iz koje je proizašao i sadašnji oblik udruživanja gastroenterologa u Europi – UEG (United European Gastroenterology), odnosno Ujedinjena europska gastroenterologija koju formira 17 asocijacija povezanih s gastroenterologijom kao ishodišnom strukom.

Program je otvorio prof. Fabio Farinati, predstojnik Klinike za gastroenterologiju u Padovi. Istaknuo je važnost održavanja tako značajnog skupa u kolijevci talijanske medicine i drugom najstarijem sveučilištu u Italiji. Podsjetio je kako Sveučilište u Padovi i studij medicine u tom gradu imaju višestoljetnu tradiciju, kako njihova anatomska dvorana za obdukcije predstavlja i danas jedno od nezaobilaznih mjesta u svim medicinskim udžbenicima svijeta. Kao kuriozitet je istaknuo kako su se obdukcije u edukacijske svrhe mogle u XIV. stoljeću ovdje obavljati samo u zimskim mjesecima zbog temperature zraka. I danas je Padova jedan od vodećih medicinskih centara u Italiji, ali i Europi, s jednim od najuglednijih studija medicine u svijetu. U području gastroenterologije istaknuo je transplantacijski centar, koji se ubraja među najuglednije u Europi.

 

Na skupu su sudjelovali članovi predsjedništva te bivši predsjednici EAGEN-a, a programom je predsjedavao prof. dr. sc. Davor Štimac, predsjednik EAGEN-a (na slici prvi slijeva) 

Uime EAGEN-a, uglednike i sve prisutne pozdravio je predsjednik prof. Davor Štimac, hrvatski gastroenterolog, koji je već drugu godinu na čelu udruženja. Istaknuo je edukacijsku ulogu društva koje granice edukacijskih programa rasprostire širom Europe, šireći se i prema zemljama u kojima je gastroenterologija slabije razvijena. Predstavljene su aktivnosti koje se planiraju u ovoj godini i svi prisutni su pozvani na suradnju. Prof. Gunter Krejs iz Graza, jedan od bivših predsjednika EAGEN-a i historičar društva, ispričao je priču o 25 predsjednika EAGEN-a, društva koje je od početka predstavljalo edukacijsku bazu europske gastroenterologije. Kasnije je velik dio te edukacije preuzeo UEG kroz UEG Week, tradicionalni skup europskih gastroenterologa.

Nakon dva uvodna predavanja, članovi upravnih struktura društva, bivši predsjednici i svi koji predstavljaju EAGEN, prikazali su diferentne teme u posljednjih 50 godina. Laszlo Herzeny iz Madžarske govorio je o inhibiciji želučane kiseline u posljednjih 50 godina, a Dan Dumitrascu iz Rumunjske, koji bi trebao postati sljedeći predsjednik, o IBS-u na isti način. Peter Malfertheiner, predsjednik edukacijskog komiteta EAGEN-a, govorio je o ulkusnoj bolesti i svim promjenama u terapiji koje je doživjela u posljednjih 50 godina. Osvrnuo se na ulogu Helicobacter pylori infekcije i revolucionarni značaj te bakterije u bolestima gornjega gastrointestinalnog trakta. Jan Tack iz Belgije govorio je o mehanizmima kod sitosti i gladi, a na što je logičan nastavak bilo predavanje o endoskopskom pristupu debljini, koje je održao predsjednik EAGEN-a Davor Štimac.

Slijedio je prikaz prethodne predsjednice EAGEN-a Tamare Matisyak Budnik iz Francuske, i to o karcinomu želuca, pa Juozasa Kupscinkasa iz Litve o evoluciji i revoluciji u terapiji hepatitisa C. Jedan od bivših predsjednika EAGEN-a, Tomica Milosavljević iz Srbije, govorio je o značaju kliničke nutricije u gastroenterologiji i zašto je pridodan N u akronimu društva. Veteran s golemim iskustvom, digestivni kirurg Lars Lundell iz Švedske, govorio je o temi koja je predmet njegovog znanstvenog i stručnog interesa – Barrettovom jednjaku.

U poslijepodnevnom dijelu programa Antonio Gasbarrini iz Rima govorio je o mikrobioti kao jednom od najživljih područja u kliničkoj medicini, a Juan Malagelada iz Barcelone o povezanosti osi crijevo – mozak (brain – gut axis). U završnoj sekciji govorilo se o promjenama u posljednjih 50 godina po pitanju karcinoma kolona i mikroskopskog kolitisa. Predavači su bili Jaroslav Regula iz Poljske i Zsolt Thullassay iz Madžarske. O ulozi EAGEN-a unutar UEG-a govorio je još jedan član iz Austrije, Heinz Hammer, sekretar i člana predsjedništva EAGENa. Posljednje predavanje bilo je ono o crtežima vezanim uz anatomiju čovjeka iz perspektive Leonarda da Vincija, a u sklopu koga je Michael Farthing iz Londona na zanimljiv način, uz pomoć Leonardovih slika, pokazao svu njegovu genijalnost.

Skup je okupio nekoliko stotina sudionika, pretežito gastroenterologa, ali i liječnika srodnih specijalnosti iz Europe. Osnovna tema bio je pregled razvoja gastroenterologije u posljednjih pedeset godina s predikcijom razvoja struke u budućnosti. Bogata diskusija proizašla je iz elokventnosti predavača i diskutanata i otvorila brojna pitanja o budućim dosezima gastroenterologije kao jedne najprominentnijih medicinskih struka.